Gylden byport til Gellerup afsløret

I dag er det blevet afsløret, hvordan den port, der skal gennembryde én af de ikoniske, store blokke på Gudrunsvej i Gellerup, vil tage sig ud. Porten bliver fem etager høj og bred nok til, at en gade kan føres igennem. Det bliver et nyt varetegn.

I dag er det blevet afsløret, hvordan den port, der skal gennembryde én af de ikoniske, store blokke på Gudrunsvej i Gellerup, vil tage sig ud. Porten – eller rettere portene, for der bliver to – er en del af det omfattende infrastrukturprojekt i Gellerup og af den kommende renovering af alle blokke i området. Men ikke nok med det; Den nye gennemkørsel og gennembruddet af blokken bliver også et stærkt og synligt signal om mødet mellem Aarhus og Gellerup.

Fem etager høj og bred nok til, at en gade kan føres igennem. Med sider og lofter beklædt med gyldne, strålende aluminiumsplader. En port, men også en lysskulptur, hvor et trappetårn fungerer som lysmast. En åben invitation fra et område og en bebyggelse, der tidligere har lukket sig om sig selv. Sådan ser vinderprojektet for konkurrencen om at gennembryde og renovere blokken B4 i Gellerup ud. Bag projektet står et team bestående af JCN Bolig som totalentreprenør i samarbejde med MOE Rådgivende Ingeniører og de to tegnestuer Vandkunsten og TRANSFORM.

 

Gylden port og nye lejligheder

Et enigt bedømmelsesudvalg bistået af to fagdommere har peget på dette projekt blandt i alt fem konkurrerende projekter. Ud over gennembruddet af blokken til den gyldne port består projektet i en facaderenovering af hele blokken, en indvendig renovering af samtlige lejligheder og ikke mindst en bearbejdning af gadeplan, indgangspartier og opgange.

Formand for bedømmelseskomitéen og Brabrand Boligforening Keld Albrechtsen siger om projektet: ”Jeg er utrolig glad for, at vi nu kommer i gang med en længe ønsket og stærkt tiltrængt renovering af lejlighederne i Gellerup. Beboerne får nu topmoderne boliger i en tryg byggeproces, hvor der er lagt stor vægt på klar kommunikation og færrest mulige gener. I mine øjne får beboerne det bedste af to verdener, idet vi bevarer de åbenlyse kvaliteter i det oprindelige byggeri og supplerer disse med ny teknologi og visse steder nye, spændende boligtyper.”

 

Bevar og forny

Det vindende team er gået til opgaven med en bevarende holdning, således at der ikke bliver tale om en total make over af hele blokkens udseende, men om at fastholde facadernes naturlige ro og oprindelige udseende i en teknisk opgraderet udgave. Og så naturligvis porten som et spektakulært signal om, at Gellerup er under forandring.  

Med gennembruddet af blokken bliver Gellerups nye vejsystem koblet på byens øvrige infrastruktur via den nye Trille Lucassens Gade (opkaldt efter den afdøde direktør for Cirkus Tværs). Den nye gyldne port i Gellerup vil kunne opleves på stor afstand andre steder i byen og sender tydeligt en hilsen til danske Von Spreckelsens berømte Menneskehedens Triumfbue, der forbinder det moderne og det historiske Paris.

 

En attraktiv bydel

Rådmand for Teknik og Miljø, Kristian Würtz, glæder sig over, at bydelen nu bliver synlig og sammenhængende med resten af Aarhus:

”Helhedsplanen for Gellerup og Toveshøj handler ikke mindst om at skabe en attraktiv bydel, som vil stå stærkt i det moderne Aarhus. Det er vigtigt, at renoveringen af de enkelte blokke – og de nye tiltag som fx byporten - støtter op om den ambition. Jeg synes, at vinderprojektet på fornem vis kombinerer en respekt for det eksisterende og samtidig sender et signal om, at vi er i gang med Danmarks nok mest ambitiøse og gennemgribende forandringsprojekt.”

 

Yderligere oplysninger:

Keld Laursen, adm. direktør, Brabrand Boligforening, mobil 2026 9302